loading...
حسن محمدی
آخرین ارسال های انجمن
حسن محمدی بازدید : 148 یکشنبه 13 بهمن 1392 نظرات (0)


براي بررسي چگونگي پيروزي انقلاب مناسب است به عوامل و شرايط پيروزي انقلاب در دو بخش و در قالب چند عنوان بپردازيم: 

الف) عوامل اصلی پيروزي انقلاب 
1. گسترش فساد مالي و اقتصادي رژیم گذشته در شؤون مختلف: 
قراردادهاي استعماري، تاراج ثروت هاي ملي و درآمدهاي عمومي کشور، رواج رشوه در ادارات کشور باعث به وجود آمدن شکاف عميق بين مردم و مسؤولين کشور به وجود آمده بود که مسلما اين وضعيت براي ملت رنجيده ايران غير قابل قبول بود. 
2. ناهنجاري هاي فرهنگي، مفاسد اخلاقي و مبارزه با مظاهر اسلامي: 


رژيم گذشته از همان آغاز با رويکرد مبارزه با فرهنگ اسلامي ملي پا به ميدان سياست گذاشت و در اواخر عمر خود نيز سياست هاي فرهنگي خود را بر اساس اين ضديت با آموزه هاي سنتي و حمايت و تبليغ فرهنگ غربي گسترش داد. برنامه هاي مبتذل راديو و تلويزيون، مطبوعات تئاتر و سينما، ايجاد مراکز فساد براي جوانان و توسعه مواد مخدر (زير نظر خواهر و برادر شاه)، بر پايي جشن هاي 2500 ساله، جشن هنر شيراز و به طور خلاصه مفاسد فرهنگي رژيم به جايي رسيد که نه تنها مردم ايران تحمل خود را از دست داده بودند بلکه اين وضعيت، تعجب ناظران و مطلعين خارجي را نيز برانگيخته بود. 
3. فساد اداري و بي کفايتي در مديريت : 
رشد جمعيت، بر هم خوردن نظام اجتماعي سنتي، گسترش کاغذ بازي اداري، باند بازي و نا امني شغلي و قضايي شاخصه هاي نظام اداري رژيم شاهي بود. 
4. افزايش سرکوب و ايجاد رعب و وحشت : 
عدم اتکاي رژيم شاهنشاهي به مردم باعث شد که اين رژيم براي بالا بردن امنيت خود رو به گسترش زندان ها، سرکوب مردم، بالا بردن توان نظامي و پليسي، استفاده از سازمان هاي امنيتي بيگانه مانند موساد و سيا براي تأسيس ساواک با ابزار شکنجه، ترور و ايجاد رعب بين مردم بنهد که اين کار باعث افزايش روز افزون فاصله ميان مردم و رژيم مي شد. خاطرات زندانیان سیاسی با نام اشخاص از سوی مرکز اسناد انقلاب چاپ شده است. 
5. گسترش نفوذ و حضور بيگانگان در ارکان حکومت: 
پس از کودتاي 28 مرداد 1332 شاه رسما اعلام کرد که حکومت خود را مديون آمريکايي می داند. وي دست آنها را در همه امور کشور باز گذاشته بود. 
اجراي طرح اصطلاحات ارضي، انقلاب سفيد، انجمن هاي ايالتي و ولايتي و احياي کاپيتولاسيون، به عهده گرفتن نقش ژاندارم آمريکا در منطقه، اختصاص شبکه اي مستقل در تلويزيون به آمريکا براي تبليغ فرهنگ آنها در کشور، همکاري گسترده با رژيم اشغال گر قدس، دخالت نظامي در عمان به نفع آمريکا و... همگي نمونه هاي عيني و ملموس از گسترش نفوذ غرب خصوصا آمريکا در شؤون کشورايران بود. 
6. رهبري امام و بسيج فراگير مردم: 
امام خميني (ره) با توجه به جايگاه مرجعيت و رهبري ديني شان و خصوصيت شخصيت و رهبري الهي که داشتند به خوبي توانستند يک نهضت فراگير مردمي را هدايت نمايند که حتي جريان هاي غير همسو با امام هم نمي توانستند رهبري او را انکار کنند و در مسير انقلاب در عمل انجام شده قرار گرفته و رهبري او را پذيرفتند. 
7. افشاگری های روحانیت 
در طول تاریخ تشیع ، روحانیت همواره پرچمدار مبارزه با ظلم بوده است. از سال 42به بعد و با اوج گیری مبارزات امام ، روحانیت رابط معتمدی بین امام و امت شد. امام با ارسال پیام به نمایندگان خود در سراسر ایران، به این رابطه مهر تایید زد. روحانیت در منابر با تحلیل اعمال رژیم و تطبیق تاریخ صدراسلام بر وضعیت جامعه ، توانست در تنویر افکار ، نقش آفرینی و تاثیر گذار باشد. 

ب) شرایط و وقايع تاثیر گذار در پيروزي انقلاب 
1. شهادت آقا مصطفي خميني (ره): 
شهادت آقا مصطفي خميني، فرزند ارشد حضرت امام (ره) در نجف و برگزاري مجالس ترحيم ايشان بستر مناسبي را براي اعتراضات شديد مردمي ايجاد کرده و مردم، رژيم شاه را دخيل در اين حوادث پياپي و مشکوک مي دانستند. 
2. چاپ مقاله عليه امام: 
روزنامه اطلاعات در 17 دي ماه مقاله اي با عنوان ارتجاع سرخ و سياه در ايران و با امضاي مستعار احمد رشيدي مطلق به چاپ رساند که در آن به حضرت امام اهانت شده بود. به دنبال انتشار اين مقاله مردم شهر قم در 19 دي ماه با تعطيلي بازار و مدارس دست به تظاهرات گسترده اي زدند که بر اثر درگيري بين مأمورين ساواک و پليس عده اي شهيد و عده اي نيز مجروح شدند. در چهلم واقعه قيام مردم قم در 29 بهمن 56 مردم تبريز دست به برگزاري گسترده ترين تظاهرات شهرستان زدند. اين تظاهرات با دخالت مأمورين به خشونت کشيده شد و تدريجا همه مکان هاي دولتي توسط مردم خشمگين به آتش کشيده شده و طي اين درگيري ها بسياري شهيد و يا مجروح شدند. اين قيام با پيام امام همراه شد که با نويد پيروزي نهايي راه روشني را براي همه مردم ايران نشان داد. پس از اين واقعه همه جاي ايران از جمله شهرهاي يزد، مشهد، اصفهان، تهران و... هر روز شاهد تظاهرات و شورش بود. 
3. جابجايي افراد در ساختار دولت و ناتواني در مقابل خواست مردم: 
تعويض پي در پي دولت ها با ماهيت هاي يکسان ولي شعارهاي مختلف نيز نتوانست مردم در صحنه را در ادامه راهشان در ترديد بيندازد. بر عکس مردم به ضعف روز افزون حکومت پي برده و با اراده بيشتري به مبارزه ادامه مي دادند. 
4. حکومت نظامي و کشتارمردم بی گناه: 
به دنبال برگزاري نماز و راه پيمايي ميليوني عيد فطردر سال 57 رژيم احساس خطر جدي کرده و حکومت نظامي اعلام کرد ولي با ادامه تظاهرات مردمي در 17 شهريور دست به کشتار وسيعي زد که این جنایت مردم را در ادامه راه مصمم تر ساخت. 
5. ماه محرم و پيوند انقلاب با کربلا: 
اوج گيري تظاهرات مردمي در ماه محرم و خصوصا در عاشوراي 57 نشان داد که واقعه کربلا توانسته است نقش الهام بخشي خود را در ميان مردم انقلابي ايران به خوبي ايفا کند. 
6. فرار شاه از ايران: 
26 دي ماه روزي بود که شاه از ايران فراري داده شده و دولت بختيار (عضو جبهه ملي ايران) اعلام وجود کرد ولي آزادي مطبوعات، رهايي زندانيان سياسي، لغو حکومت نظامي، انحلال ساواک و ساير اقدامات بختيار کارساز نبود و امام خميني(ره) با اعلام تشکيل دولت موقت و شوراي انقلاب همه اين سياست ها را نقش بر آب کرد. 
7. اعلام بيعت هوانيروز با انقلاب و امام: 
در 19 بهمن گروهي از نيروهاي هوانيروز ارتش با امام ديدار و بيعت کردند که در پي آن همراه با اعلام حکومت نظامي، نيروهاي گارد شاهنشاهي به مراکز آنها حمله کردند. حضرت امام خميني (ره) امر به شکستن حکومت نظامي داده و مردم را به کمک نيروهاي انقلابي ارتش فراخواند. با مسلح شدن مردم شهر در طي روزهاي 20 تا 22 بهمن تبديل به رزمگاه ميان مردم و نيروهاي وفادار به شاه بود که با فتح تدريجي مراکز قدرت اداري و نظامي حکومتي به دست مردم، انقلاب مردم ايران به رهبري امام خميني در 22 بهمن 1357 به پيروزي رسيد. 

مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
Profile Pic
سایتی با امکانات بروز - با آپدیت هفتگی - با تبادل اطلاعات و آماده برای تبادل اطلاعات در مورد صنعت لبنیات
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    این سایت تا چه حد انتظارات شما رو برآورده کرده؟
    صفحات جداگانه
    آمار سایت
  • کل مطالب : 2970
  • کل نظرات : 86
  • افراد آنلاین : 161
  • تعداد اعضا : 288
  • آی پی امروز : 458
  • آی پی دیروز : 113
  • بازدید امروز : 981
  • باردید دیروز : 476
  • گوگل امروز : 2
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 1,892
  • بازدید ماه : 11,954
  • بازدید سال : 98,867
  • بازدید کلی : 2,313,629
  • کدهای اختصاصی


    ختم صلوات

    ابزار نمایش اوقات شرعی

    وضعیت آب و هوا

    حديث تصادفی

    آیه الکرسی
    ترجمه آیه الکرسی
    خداست که معبودى جز او نیست؛ زنده و برپادارنده است؛ نه خوابى سبک او را فرو مى‌گیرد و نه خوابى گران؛ آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است، از آنِ اوست. کیست آن کس که جز به اذن او در پیشگاهش شفاعت کند؟ آنچه در پیش روى آنان و آنچه در پشت سرشان است مى‌داند. و به چیزى از علم او، جز به آنچه بخواهد، احاطه نمى‌یابند. کرسى او آسمانها و زمین را در بر گرفته، و نگهدارى آنها بر او دشوار نیست، و اوست والاى بزرگ. * در دین هیچ اجبارى نیست. و راه از بیراهه بخوبى آشکار شده است. پس هر کس به طاغوت کفر ورزد، و به خدا ایمان آورد، به یقین، به دستاویزى استوار، که آن را گسستن نیست، چنگ زده است. و خداوند شنواى داناست. * خداوند سرور کسانى است که ایمان آورده‌اند. آنان را از تاریکیها به سوى روشنایى به در مى‌برد. و [لى‌] کسانى که کفر ورزیده‌اند، سرورانشان [همان عصیانگران=] طاغوتند، که آنان را از روشنایى به سوى تاریکیها به در مى‌برند. آنان اهل آتشند که خود، در آن جاودانند